Diagonal House - Ruptawa

The Diagonal House in Ruptawa is an attempt to find a new look for a single-family house.

Testimonial

Goik Architects urealnili nasze oczekiwania. Innowacyjne podejście sprostało naszym potrzebom i pozwoliło nam znaleźć rozwiązania, o których nie mieliśmy pojęcia.

Kornelia i Janusz

Concept

Our clients expected a house intended primarily for them as a mature couple but also for their adult children who occasionally are visiting them. They wanted the house to be a place of family meetings with children and grandchildren and create a cozy space for their joint activity both inside and outside 

Context of the environment required that the house be a combination of modernity and tradition. That’s why when designing it we focused on combining traditional materials with modern ones, for example wood and concrete.

inspiracje-dom-przekatny

The project also required taking into account the main asset of the plot, i.e. the view of the forest and the use of this so that the house and the surrounding nature created unity.

01

house open to nature

The space of the building where the residents spend the most time, that is, the living room with kitchen and bedrooms have large panoramic windows directed to the forest. Thanks to this, spending time at home has the impression of observing a landscape which is created by nature and thus continuous contact with it. We achieved this effect thanks to the creation of a diagonal ridge of the building’s body.

The windows on the ground floor have the ability to hide, creating an extension of the living room and dining room to the terrace, which allows you to maintain the integrity of the house with the surrounding nature.

Thanks to the use of the natural terrain, the plot has been able to create terraces going towards the forest, which created a natural division of the plot and created seemingly separate spaces for subsequent elements related to with a building, among others, a swimming pool or terrace.

02

house closed to the street

Another problem that we faced when designing this building was the proximity of the street. The solution that immediately comes to mind is the shift of the building into the plot – we did not want to use it, because it would involve more natural space.

Designing a house in close proximity to the road involved prevention of residents discomfort associated with this location by creating a natural border with the help of north, east and west full side of the house, which became a kind of wall providing the family with a sense of safe, and cosy and also a private space open only to nature . Thanks to this, the house has become a shelter for them.

03

home plan

The building has been designed so that the common space, i.e. the living room, kitchen and dining room, had the largest, open space. By default, this space is to connect the family and allow them to spend time together, in contrast to the other rooms located on the outskirts of the building, i.e. bathrooms, laundry room and office.

In addition, the building’s functions have been divided into two floors. Ground floor – intended for the daily functioning of parents. There is a bathroom and a bedroom that are separated from the common and open part, ie the living room, dining room and kitchen. On the first floor there are two bedrooms, and a shared bathroom. The sense of privacy ensures that these bedrooms are located on opposite sides of the building. All the household members meet in the living room, which, thanks to the transverse ridge, is the highest room in whole house. Thanks to that is created impression that this is enormous area, and additionally the panoramic windows that are used enlarge the space with the outside nature, letting it in.

04

shaping the building’s body

The building was shaped on the plan of two identical rectangles. Its current form was determined by the analysis of insolation and axes of view on the forest. In order to obtain the maximum possibility of directing room windows to the forest, we proposed a ridgepole on the diagonals of each segment. Thanks to this, it was possible to open the floor rooms to the surrounding nature. Ultimately, the house has an L-shaped plan, which additionally allows you to create a terrace, which is an extension of the ground floor of the building. 

location

Jastrzębie – Zdrój / Ruptawa

project

2015

realization

2015 – 2018

investor

private

author

Goik Architects

cooperation

BP Arkadiusz Forysiuk

photos

Goik Architects

Play Video