Dom Przekątny - Ruptawa

Dom Przekątny na Ruptawie jest próbą znalezienia nowej odsłony dla domu jednorodzinnego.   

Opinia

Goik Architects urealnili nasze oczekiwania. Innowacyjne podejście sprostało naszym potrzebom i pozwoliło nam znaleźć rozwiązania, o których nie mieliśmy pojęcia.

Kornelia i Janusz

Koncept

Nasi klienci oczekiwali domu przeznaczonego przede wszystkim dla nich jako dojrzałej pary ale również dla odwiedzających ich dorosłych dzieci. Chcieli, żeby dom był miejscem rodzinnych spotkań z dziećmi oraz wnukami i tworzył przytulną przestrzeń do ich wspólnej aktywności zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz.

Kontekst otoczenia wymagał, aby dom był połączeniem nowoczesności z tradycją, dlatego przy projektowaniu go skupiliśmy się na połączeniu tradycyjnych materiałów z nowoczesnymi, między innymi drewna z betonem.

inspiracje-dom-przekatny

Projekt wymagał również uwzględnienia głównego atutu działki, czyli widoku na las i wykorzystaniu tego tak, aby dom i otaczająca go natura tworzyły jedność. 

01

dom otwarty na naturę

Pomieszczenia budynku, w których mieszkańcy spędzają najwięcej czasu, to znaczy salon z kuchnią oraz sypialnie posiadają duże panoramiczne okna skierowane na las. Dzięki temu spędzając czas w domu ma się wrażenie obserwowania pejzażu, który tworzy natura, a tym samym ciągłego kontaktu z nią. Taki efekt uzyskaliśmy dzięki utworzeniu kalenicy po przekątnej bryły budynku.

Okna znajdujące się na parterze mają możliwość schowania się tworząc przy tym przedłużenie salonu oraz jadalni na taras, pozwala to na zachowanie spójności domu z otaczającą go naturą.

Dzięki wykorzystaniu naturalnego ukształtowania terenu działki udało się utworzyć schodzące w stronę lasu tarasy, które utworzyły naturalny podział działki i stworzyły z pozoru oddzielne przestrzenie dla kolejnych elementów związanych z budynkiem między innymi basenu, czy tarasu.

02

dom zamknięty na ulicę

Kolejnym problemem z jakim przyszło nam się zmierzyć projektując ten budynek była bliskość ulicy. Rozwiązaniem, które od razu przychodzi na myśl jest przesunięcie budynku w głąb działki – nie chcieliśmy jednak z niego korzystać, ponieważ wiązało by to się z zajęciem większej ilości naturalnej przestrzeni. 

Projektując dom w bliskim sąsiedztwie drogi zapobiegliśmy dyskomfortowi mieszkańców z tym związanym poprzez stworzenie naturalnej granicy za pomocą północnej, wschodniej i zachodniej pełnej ściany domu, które stały się swoistego rodzaju murem zapewniającym rodzinie poczucie bezpiecznej i komfortowej, a zarazem prywatnej przestrzeni otwartej tylko i wyłącznie na naturę. Dzięki temu dom stał się dla nich schronieniem.

03

plany

Budynek został zaprojektowany tak, aby przestrzeń wspólna, to znaczy salon, kuchnia i jadalnia posiadały największą, otwartą przestrzeń. Domyślnie ta przestrzeń ma łączyć rodzinę i umożliwić wspólne spędzanie czasu, w przeciwieństwie do położonych na obrzeżach budynku pozostałych pomieszczeń przeznaczonych na sypialnie, łazienki, pralnię, gabinet. 

Dodatkowo funkcje budynku zostały podzielona na dwie kondygnacje. Parter – przeznaczony na codziennie funkcjonowanie rodziców. Tam mieści się ich łazienka oraz sypialnia, które są oddzielone od części wspólnej i otwartej, czyli salonu, jadalni i kuchni. Na piętrze znajdują się dwie sypialnie, oraz wspólna łazienka. Poczucie prywatności zapewnia ulokowanie tych sypialni po przeciwległych stronach budynku. Wszyscy domownicy spotykają się w salonie, który dzięki zastosowaniu poprzecznej kalenicy jest najwyższym pomieszczeniem i tym samym dodaje przestrzeni oddechu, a dodatkowo zastosowane panoramiczne okna powiększają tą przestrzeń o zewnętrzną naturę, wpuszczając ją do środka.

04

kształtowanie bryły budynku

Budynek ukształtowany został na rzucie dwóch jednakowych prostokątów. Jego obecną formę zdeterminowały analiza nasłonecznienia oraz osie widokowe na las. Aby otrzymać maksymalną możliwość ukierunkowania okien pomieszczeń na las zaproponowaliśmy kalenicę po przekątnych każdego segmentu. Dzięki temu było możliwe otwarcie pomieszczeń piętra na otaczającą naturę. Ostatecznie dom ma rzut w kształcie litery „L”, co dodatkowo pozwala na stworzenie tarasu, który jest przedłużeniem parteru budynku.    

lokalizacja

Jastrzębie – Zdrój / Ruptawa

projekt

2015

realizacja

2015 – 2018

inwestor

prywatny

autor

Goik Architects

współpraca

BP Arkadiusz Forysiuk

zdjęcia

Goik Architects

Odtwórz wideo